de geschiedenis

1882 De wereld hoort toe aan de pioniers

Op 18 juli wordt in Anatolia Leonidas Georges Kestekides, de oprichter van Leonidas, geboren. Op zijn 18de emigreert de ambitieuze Griek naar de Verenigde Staten, waar hij het confiserievak leert. Hij zal er het wereldberoemde merk creëren dat zijn voornaam draagt: het begin van een buitengewoon grootse toekomst

1910 Erkenning en liefde in België

Met de Grieks-Amerikaanse delegatie neemt Leonidas deel aan de Wereldtentoonstelling in Brussel, waar hij zijn confiserie presenteert. De expo verwelkomt zo’n 13 miljoen bezoekers. Leonidas haalt er de bronzen medaille. Zijn belgische verhaal is gestart: hij wordt verliefd op Joanna Teerlinck, met wie hij in 1912 trouwt. In 1913 openen ze een tearoom in Gent. Ze krijgen geen kinderen samen, maar Leonidas zal voor altijd in België blijven, tot groot geluk voor de Belgische chocoladeliefhebbers!

1913 Toenemend talent

In 1913 pakt Leonidas met zijn nieuwste creaties uit op de Wereldtentoonstelling in Gent.
Deze keer sleept hij een gouden medaille en een bijzonder getuigschrift in de wacht.
Dit is het begin van een passioneel avontuur dat intussen al 100 jaar lang de smaakpapillen streelt.

1922 Familiegeest

Als gevolg van de politieke situatie in Griekenland komt de familie van Leonidas in Gent wonen.
Onder hen ook Basillio, zijn neef van 19, aan wie hij het vak leert. Tussen de twee mannen groeit
een vader-zoonrelatie die een bijzonder positief effect zal hebben op de zaken: samen creëren ze
een gamma verrukkelijke pralines waarmee ze steeds meer liefhebbers momenten van puur plezier schenken

1924 Ondernemingsgeest

Leonidas opent “Pâtisserie Centrale Leonidas” in de Paul Delvauxstraat in Brussel. Basilio volgt het voorbeeld van zijn oom en opent zijn eigen atelier in de Anspachlaan 58. Basilio heeft een neus voor zaken en begrijpt goed waarmee hij de welstellende Brusselaars kan plezieren. In die tijd zijn pralines luxeproducten. Basilio en Leonidas delen één missie: de praline toegankelijk maken voor iedereen. De kortste weg daarheen? Van de producent recht naar de consument!

1937-1950 Vers, altijd vers

Het atelier aan de Anspachlaan 58 wordt te klein en Basilio verhuist naar nummer 46: een grote ruimte die tot op vandaag door Leonidas wordt gebruikt. Basilio vraagt aan de stad Brussel een bouwvergunning om in de gevel een guillotineraam te bouwen, het handelsmerk van Leonidas en het middel bij uitstek om een nauwe band met de klant te onderhouden. De reputatie van de Leonidas pralines wordt steeds groter: ze worden gesmaakt voor hun versheid, hun kwaliteit en hun fijne chocoladesmaak. Basilio gebruikt uitsluitend verse ingrediënten: elke ochtend komt de melkboer aan de deur van de werkplaats verse melk, room en boter afzetten. Sinds het begin heeft Leonidas altijd pralines gemaakt met eerst keus-ingrediënten zonder plantaardig vet en met chocolade gebaseerd op 100% cacaoboter, zowel voor de vulling als voor het omhulsel van de pralines.

1950 Chique boetiek aan de kust

Een periode van intense groei breekt aan voor Basilio. Hij opent een “laboratoire de pralines” op de Graanmarkt nummer 20. Om zijn mondainere klanten tegemoet te komen, opent hij tijdens de zomer een tearoom in Blankenberge. De rijke bourgeoise is er meteen kind aan huis. “Au Lion d’Or” ligt op het gelijkvloers van één van de meest gereputeerde hotels op de zeedijk. De vakantiegangers laten het zich welgevallen en doen zich tegoed aan de Leonidas pralines die hen gevolgd zijn tot op hun vakantiebestemming.

1950-1966 Leonidas, kwaliteit voor de laagste prijs

Het succes van het merk vermenigvuldigt zich en de ene Leonidasboetiek na de andere opent de deuren in Brussel: Adolphe Maxlaan, Kleerkopersstraat, Naamse Poort. De Brusselaars krijgen niet genoeg van de galant verpakte, met de hand vervaardigde pralines. Ze zijn vers, delicieus en onvergelijkbaar betaalbaar: tot in 1966 komt de prijs voor honderd gram niet hoger dan 10 frank (25 eurocent).

1966 De eerste winkels buiten Brussel

De eerste franchisewinkel buiten Brussel opent de deuren in Aalst. In 1969 gaat de eerste franchisewinkel open in het Franse Lille. Met het oog op het runnen van een bloeiende zaak komen heel wat ondernemers bij Leonidas aankloppen en er komen tientallen winkels bij. België geniet een unieke reputatie als chocoladespecialist omdat de Belgische chocolatiers de cacaoboon altijd heel fijne malen, wat de chocolade zo zacht maakt. Leonidas domineert de markt met democratische prijzen voor een nochtans superieure kwaliteit.

1969 De manon café, de crème de la crème

Het succes van Leonidas is gefundeerd op stevige waarden, zoals de beroemde Manon Café waarmee Leonidas voor vele liefhebbers vereenzelvigd wordt. De oorspronkelijke Manon was samengesteld uit roombotercrème, krokante nougatine en een walnoot omhuld door een suikerlaag. Basilio werkt het liefst met chocolade, daarom vervangt hij de suikerlaag door witte chocolade. In 1969 vervangt hij de nougatine door praliné en uiteindelijk wordt de walnoot vervangen door een hele hazelnoot. Een bestseller die tot op vandaag het hele Leonidas-assortiment aanvoert.

1970-1985 Internationale ontwikkeling

Op 2 april 1970 sterft Basilio en worden zijn broers en zussen erfgenamen van de «Confiserie Leonidas bvba». Jean Kesdekoglu-Kestekides zal het bedrijf leiden van 1970 tot 1985. Het merkt wordt internationaler en de pralines van Leonidas worden verkocht in België, Nederland, het Groothertogdom Luxemburg, Duitsland, bij Harrod’s in Londen en zelfs in Athene. Op 29 maart 1979 wordt de Confiserie Leonidas een naamloze vennootschap. De jaren 70 en 80 worden de gouden jaren voor Leonidas. De mensen krijgen niet genoeg van de pralines met hun fijne chocolade. De productie moet opgedreven worden en de nv Confiserie Leonidas koopt de oude fabriek Crown-Baele in de Anderlechtse Graindorlaan 41-43, tot op vandaag de zetel van het bedrijf. Maria Kesdekoglu-Kestekides staat haar vader Jean bij voor het dagelijkse beheer.

1985 ​​De prijs van het succes

Na het overlijden van haar vader neemt Maria Kesdekoglu-Kestekides de leiding over. Ze wordt bijgestaan door haar broer Dimitrios Kestekoglou en hun Duitse nicht, Vassiliki Kestekidou. De productie is aanzienlijk gestegen, maar toch moet Leonidas in 1985 voor de eerste keer een advertentie plaatsen die absoluut uniek is in de geschiedenis: Leonidas vraagt aan mensen die zakelijke interesse hebben om geen aanvragen meer in te sturen voor het openen van een nieuwe winkel, omdat de productie niet kan volgen! Maar ondanks dit doet Leonidas nooit de prijzen exploderen. Het bedrijf verkiest verder te groeien in plaats van de consument te straffen met hogere prijzen.

1990-2000 ​​Nieuwe uitbreidingen

Om de toenemende vraag van de consumenten te beantwoorden, breidt Leonidas nog verder uit door het oude gebouw van de kaasmakerij Bel in de Kommenstraat in Anderlecht te kopen. Leonidas ontwikkelt zich verder in de USA en eind de jaren ’90 in Azië. Het merk wordt marktleider. In 1993 opent in de Boterstraat een boetiek die zal uitgroeien tot de grootste Leonidaswinkel ter wereld, met een ploeg van 20 medewerkers. De boetiek draait 7 dagen op 7, van 10 tot 23 uur, om de onophoudelijke stroom toeristen aan de prachtige vitrine te bedienen. De wereldwijd verkochte Leonidaspralines worden allemaal in België gemaakt. Elke morgen verlaten paletten vol pralines het land om overal ter wereld mensen te laten genieten. Altijd met respect voor de vier sleutelwoorden van Basilio: versheid, kwaliteit, keuze en betaalbaarheid. Alle ingrediënten die nodig zijn voor het maken van de pralines, zijn dagvers en de dagelijkse productie wordt in ideale omstandigheden en onder constante temperatuur ter plaatse gevlogen.

2005 Nieuwe winkels in chocoladetinten

De boetieks krijgen een nieuwe look en het guillotineraam verdwijnt. Alle winkels nemen de nieuwe stijl aan die niet alleen de vernieuwende en dynamische kant van Leonidas weerspiegelt, maar ook de versheid, de gulheid en de geschiedenis van het merk belichaamt. De klant wordt verwelkomd in een gezellig kader, met moderne en lichte kleuren. Er zijn nog een paar winkels met guillotineraam, waarvan één omdat de ruimte piepklein is. Deze winkel ligt in de Kleerkopersstraat in hartje Brussel, op enkele stappen van Basilio’s eerste beroemde guillotineraamwinkel.

2007 Leonidas, heerlijk om te drinken

In Brussel en in Wenen openen «Leonidas Chocolates&Café» de deuren. Het concept is gebaseerd op het perfecte huwelijk tussen chocolade en koffie. Ze zullen wereldwijd hun opmars maken. Logisch ook, want deze formule is ideaal om ter plaatse te genieten van de pralines, met een kopje koffie of thee, of een Leonidas chocoladedra

2012 Een wereldwijd netwerk

Leonidas is wereldwijd verspreid, met bijna 1250 winkels, verspreid over +/- 50 landen, waarvan 350 winkels in België en 340 in Frankrijk
Honderdduizenden fijnproevers genieten elke dag van deze heerlijkheden en dragen zo een stukje verhaal dat ontstond uit een passie: het genot van chocolade willen delen met anderen.

2013 100 jaar zuiver plezier, en we tellen verder

Leonidas viert 100 jaar vakmanschap en savoir-vivre. Het “kleine pralinelaboratorium” van de oprichter heeft een enorme weg afgelegd zonder ooit zijn ziel en zijn oorspronkelijke ingrediënten te verloochenen: hazelnoten uit Turkije, amandelen uit Italië, walnoten uit Grenoble en Texas, en chocolade uit 100% cacaoboter. Ingrediënten van de beste kwaliteit, een ongewijzigd recept dat een trouw cliënteel blijft verwennen.
Leonidas is vastberaden om iedereen nog heel vele jaren plezier te verschaffen!

15/11/2013 ​Op 15 november 2013…

maakte Zijne Majesteit Koning Filip van België zijn eerste lijst met Gebrevetteerde Hofleveranciers bekend. Leonidas geniet het privilege op deze lijst te mogen staan, die zorgvuldig is samengesteld na een strenge selectie, omwille van zijn uitstekende kwaliteit en zijn toegankelijke prijs. Voor de chocolatier is deze aanstelling de kroon op het eeuwfeest van het merk.